PPP ve Altyapı Projelerine Yeni Yaklaşım: Proje Tahvilleri

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1541070614625{margin-top: 48px !important;}”][vc_custom_heading text=”PPP ve Altyapı Projelerine Yeni Yaklaşım: Proje Tahvilleri” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading stripe_pos=”hide” text=”Özet” font_container=”tag:h4|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Proje Finansmanına alternatif olarak gösterilen Proje Tahvili, dünyada yaygın olarak kullanılmasına rağmen, Türkiye’de oldukça yeni bir yöntemdir. Bu çalışmada, ilk önce proje finansmanı yönteminin genel özelliği açıklanacak ve sonrasında geleneksel bankacılık finansmanı ile proje finansmanı yöntemleri arasındaki farklar kıyaslanarak tartışılacaktır.[/vc_column_text][vc_custom_heading stripe_pos=”hide” text=”Giriş” font_container=”tag:h4|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Proje tahvilleri doksanlı yılların başından beri var olan finansman yöntemlerinden biridir ve kullanım alanı özellikle küresel krizden sonra artmıştır. Genel olarak altyapı projelerinde kullanılmasına rağmen, banka kredilerine güçlü bir alternatif olarak görülen proje bonoları, diğer tüm sektörler için de uygun fon kaynaklarıdır. Sermaye piyasası aracı olarak proje bonoları, altyapı projelerinin, özellikle de büyük finansmana ihtiyaç duyanların beklentilerini karşılamak için gerekli niteliklere sahiptir. Bu bağlamda, hem yerel hem de küresel olarak proje bonolarının kullanımında bir araştırma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.[/vc_column_text][vc_custom_heading stripe_pos=”hide” text=”Proje Tahvilleri ve Banka Kredisi Karşılaştırması” font_container=”tag:h4|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Günümüzde giderek artan bir şekilde kullanılan proje tahvil yöntemi, banka kredilerine alternatif olarak yatırımcılar için bir finansman kaynağıdır. Bu finansman kaynağı küresel krize kadar sık kullanılmamış ancak kriz sonrası dönemde, istatistiklerden de görüldüğü gibi kullanım yaygınlaşmıştır.

Proje tahvillerinin özelliklerini açıklamak gerekirse, proje tahvilleri sabit faizli finansal araçlardır, bu bağlamda banka kredilerine kıyasla daha avantajlıdırlar. Çünkü banka kredilerinden farklı olarak, artan ödemeler ve gecikme faizi proje tahvillerinde düzenlenmemiştir. Buna ek olarak, sektörde uzun vadeli yatırımları tercih eden yatırımcılar tarafından proje tahvilleri talep edilmektedir, bu bağlamda özellikle yirmi yıldan fazla sürecek olan yatırımlarda tercih edilmektedir. Ayrıca, daha az günlük denetime tabi proje bonolarında, kredi sözleşmelerine kıyasla daha esnek garantilerin gözlendiğine dikkat edilmelidir. İtfa esnekliği, önemli yatırımcı değerlendirmeleri olarak öne çıkan bir husustur. Kapsamlı ücretsiz ödeme süresi fırsatları ile, proje bonoları, itfa yapısı içinde de esneklik sunar. Tüm bunlara ek olarak, proje tahvilleri derecelendirme işlemine ilişkin hızlı bir işlem gerektirmektedir, tahvilin beklenen ihraç süresi sekiz ila on iki haftadır. Bir bütün olarak provizyonun proje tahvillerine dahil edilmesi durumunda bir bütünlük talep edilebilir. Böyle bir işlem refinansmanı veren şirket için daha zor hale getirecektir. Yukarıda belirtilen hususlar, proje tahvilleri için tercih sebebidir. Böyle bir işlem refinansmanı veren şirket için daha zor hale getirecektir. Yukarıda belirtilen hususlar, proje tahvilleri için tercih sebebidir. Böyle bir işlem refinansmanı veren şirket için daha zor hale getirecektir. Yukarıda belirtilen hususlar, proje tahvilleri için tercih sebebidir.
Sigorta şirketleri, varlık yöneticileri, altyapı borçlanma fonları ve yerel yatırımcılar, proje tahvilleri için hedef yatırımcı grubunu oluşturuyor. Proje tahvil çıkarma süreci üç ana başlık altında incelenebilir.
• iki-üç haftalık bir kapsam belirleme süreci,
• dört-beş hafta süren belge hazırlama ve değerlendirme süreci,
iki-üç hafta süren reklam ve kapanış süreci.
Proje tahvillerinin avantajları göz önüne alındığında, özellikle kamu-özel ortaklık projeleri için alternatif bir fon kaynağı olarak kabul edilir. Banka bilançolarında uygulanan sıkı düzenlemeler nedeniyle uzun vadeli borç verme operasyonlarındaki zorluk, bankaların uzun vadeli projelerde proje bonolarını birincil kaynak olarak seçmemelerinin ana nedenidir. Bu gibi durumlarda, proje bonoları geleneksel banka kredisi işlemlerine tercih edilen bir alternatif haline gelir.
Proje tahvillerine uygun fiyat ve uzun vadeli risksiz finansman sağlanarak uzun vadeli bir öngörülebilir. Geleneksel banka kredilerinde, yeniden finanse edilme riskini taşıyan kısa bir vade tarihi öngörülmektedir. Bununla birlikte, proje tahvilinde sabit oranlı fonlar varken, banka kredileri için değişken oranlar vardır. Bu durum yatırımcı için bir risk oluşturuyor. Ayrıca, banka kredilerinin aksine, proje bonosu yatırımcıyı önemli miktarlarda organize edilen ön ödeme koşullarından kurtarır. Bankalar projeye büyük oranda dahil olmakla birlikte, proje tahvilleri kullanıldığında böyle bir durum ortaya çıkmamaktadır. Bunun nedeni, tahvil sahiplerinin pasif bir konumda olmalarıdır. Tüm bunlara ek olarak, banka kredilerinde uzun müzakere süresi ve ağır teminat talepleri proje tahvillerinde artmıyor. Banka kredisi ile karşılaştırıldığında, esnek garantiler talep edilmektedir. Söylenmesi gereken son soru faiz oranları ile ilgili. Halen, bilindiği üzere, banka kredilerinde yüksek faiz maliyetleri öngörülmektedir. Bununla birlikte, proje tahvilleri için, banka kredilerinin aksine, düşük faiz maliyetleri bulunmaktadır.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Proje Tahvili Banka kredisi
Uzun vadeli dönem Kısa vadeli dönem
Rasyon Fonunu Düzeltme Değişken oran
Ön ödeme şansı yok Ön ödeme gereksinimi
Daha az proje katılımı Daha fazla proje katılımı
Daha esnek güvenceler Uzun müzakere süresi ve katı güvenceler

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” video_bg=”yes” video_bg_url=”https://www.youtube.com/watch?v=o1I0KTKldSI” video_bg_parallax=”content-moving” css=”.vc_custom_1542817242288{margin-top: 20px !important;margin-bottom: -60px !important;padding-top: 82px !important;padding-bottom: 125px !important;}” el_class=”video_overlay”][vc_column][vc_custom_heading text=”De Lege Ferenda!” font_container=”tag:h1|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1537023731274{margin-bottom: 40px !important;}”][/vc_column][/vc_row]


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *